Stutteri B er blant Norges fremste på hesteavl og avlsrådgivning. Målet er å produsere kvalitet og avkom som passer nettopp til deg og dine behov. Men hvordan går man frem dersom en ønsker å avle frem et eget avkom? Det er mange ting som skal vurderes og avgjøres, og særlig om man vil være med i hele prosessen.

Hos Stutteri B begynner arbeidet med en behovsanalyse. Daglig leder, Vegard Brekke, forteller at det er viktig å kartlegge hva avleren ønsker å lage og til hvem.

– Det viktigste er at hesten skal være en god match til rytter og leve opp til ønskede ambisjoner. Stutteri B begynner prosessen med å vurdere hoppens stamme og hvorvidt det finnes prestasjoner i denne som skal vektlegges.

Deretter studerer teamet til Stutteri B eksteriørbilder av hoppen, aller helst i kombinasjon med en eller flere filmer hvor hoppen går i sport.

– Basert på innhentet informasjon, og avlers ønske for avkommet, kommer vi med et utvalg av tre anbefalte hingster. Avlsrådgivning utelukkende basert på stamtavlen er ikke noe vi anbefaler.

 

 

 

Mentale egenskaper

Som avler må man være svært godt informert, og mental helse er vel så viktig som den fysiske delen. Fokus på temperament for å forbedre hestens ridbarhet samt bedre mental helse for hesten er et fokusområde for Stutteri B.

– Ekstreme egenskaper kan fort overskygge helsefokuset. Hingster med dårlig temperament og alvorlige lidelser har vi derfor tidlig selektert ut fra vårt sortiment.

Stutteri B leverer tjenester til hele Norge. Etter behovsanalysen finner de sammen med avler den mest passende avlsstasjonen, veterinær og hingst. Vegard og teamet er ansvarlig for logistikken med sædforsendelser og i 2021 leverte Stutteri B sæd til 140 hopper.

 

Hestenes velferd først

Med grunnverdier som åpenhet og ærlighet søker Stutteri B mot samarbeidspartnere som deler deres verdier og setter hestevelferd høyt. Alt fra veterinærer og avlsstasjoner, hingsteiere, ryttere og leverandører til hesteverden generelt er nøye utvalgt.

– Vi ønsker at både eier og hest skal oppleve at de er i trygge rammer når de velger Stutteri B som samarbeidspartner. Sammen gjør vi vårt ytterste for å ivareta hoppen og avkommets hestevelferd. Vi har med levende dyr å gjøre, og med det følger et stort ansvar.

 

Ønsker du å vite mer om avl, ta gjerne kontakt med Vegard Brekke: vegard@stutteri-b.no eller 92628155