16 år gamle Filip Brekke er født og oppvokst med hest. Men, det har ikke alltid vært gitt at det var nettopp hest han skulle satse på. Faktisk var det først da Filip klatret opp i salen til topphesten Giga Star de Tiji at han med sikkerhet visste at han ønsket å ta ridningen til et høyere nivå.

 

«Det var nesten litt revolusjonerende da jeg red Giga Star, eller Timmi som stallnavnet hans er, den første gangen. Han dro mye mer mot hinder enn hva jeg var vant til og han ga en helt fantastisk følelse under ridning. Giga Star er en hest med mye power, og som veldig gjerne vil hoppe!»

Filip og Timmi har vært en ekvipasje siden januar 2022, og har på kort tid gjort seg bemerket i norsk hestesport. De var plassert i to av tre klasser under Drammen Spring Tour, seier i to av tre klasser under Norway Grand Prix samt nå nylig en tredje plass i 1.20 Silver Small Tour under årets Kingsland Oslo Horse Show. Målet for neste år er å konkurrere i 1.30-klassene. Filip beskriver Giga Star som en arbeidsvillig hest med et svært godt hode. Når de entrer sprangbanen får Timmi et ekstra gir, og det er nettopp denne kvikkheten som kan gi fantastiske resultater.

«Giga Star har en utrolig kapasitet og du kan merke hvor energisk han er når han kommer ut på banen. Han har en unik evne til å guide rytteren så man kommer best mulig over hinder. Det nivået vi er på for øyeblikket er egentlig bare småtterier i forhold til det som er mulig med en slik hest.»

 

Foto: Equine Sport Photography

 

Hest på hjemmebane
Familien til Filip driver Stutteri B, Norges største stutteri og forhandlere av dressur og spranghester. Hverdagen hans består som regel av skole og arbeid i stallen.

«Når familien driver med hest i så stor skala er det jo klart at dette blir en livsstil. Alle må hjelpe til. Ja, det er litt annerledes enn hva andre 16 åringer i mitt skolemiljø er vant med og det krever mye arbeid. Men, så får jeg også en svært god erfaring og en forståelse for hest og hestehold som jeg ikke ville vært foruten.»

Filip forteller at han også har en drøm om å gjøre hest til et levebrød i fremtiden, og med to så kunnskapsrike foreldre ligger alt til rette for kortreist læring av faget.

 

Håper på flere gutter
Hvordan er det egentlig å være gutt i en jentedominert sport?

«Jeg var nok mer preget av det når jeg var yngre. Ettersom ingen i av mine venner på skolen var spesielt interessert i hest, gjorde det noe med motivasjonen. Jeg hadde jo lyst til å være sammen med venner og syntes det var litt ensomt å være i stallen når kompisene holdt på med andre ting. I dag bryr jeg meg ikke så mye om at vi er få gutter, men synes det er desto viktigere at vi gutta i hestemiljøet tar vare på hverandre. Og gleden hestesporten gir tilbake er helt klart verdt det!»

Filip forteller at guttene som holder på med norsk hestesport har et sterkt samhold med tette bånd til hverandre. Han oppfordrer alle gutter som synes ridning er gøy til å fortsette med hest, og håper at flere gutter på lang sikt blir rekruttert til sporten.

«Det er utrolig gøy å holde på med disse dyrene. Ikke minst får du et veldig nært og godt forhold til dyr, og som ung lærer man tidlig hva det vil si å påta seg et ansvar. Det tror jeg man kan ta med seg resten av livet og ha glede av på mange ulike arenaer, på og utenfor idrettsbanen.»

 

Foto: Equine Sport Photography

 

Giga Star de Tiji var Norges mest bruke avlshingst i 2021 og Stutteri Bs nest mest brukte avlshingst i 2022 med nesten like mange drektig hopper som i fjor.

For mer informasjon eller spørsmål, vennligst kontakt:
Daglig leder for Stutteri B Vegard Brekke: vegard@stutteri-b.no eller på telefon: 926 28 155