Kalenderen viser at det kun er få dager igjen til julematen skal på bordet. Ute på jordene er det mørkt, men på gårdsplassen foran hovedhuset på Stutteri B er julelysene kommet på og atmosfæren er rolig ventende på julen. B’en står kanskje for Brekke og det er nettopp familien Brekkes fem tobeinte medlemmer vi har kommet for å treffe i en sjelden, felles pause fra det travle livet på stutteriet som blant annet har tatt imot 22 føll det siste året. Jul på gård er noe helt spesielt.

«God jul,» utbryter familiens yngste medlem Jenny på 12 år, som vi senere skal forstå er selvutnevnt general for alt som har med jul å gjøre.

Inne i stuen er det ferdig pyntet til høytiden. Her skal Vegard og Henriette, sammen med Vilde (18), Filip (16) og nevnte Jenny være vertskap for familie og venner gjennom hele julen. Men de som tror at jul på et stutteri betyr ferie, de har nok ikke vært mye på landet.

«Flere av de faste ansatte har fri hele eller deler av julen, så da er jo hele familien i sving hver dag,» forklarer Vegard. Han sjonglerer mellom hattene som daglig leder for Stutteri B og pappa for den driftige familien. Stutteriet er på alle måter et felles prosjekt og vel så mye en livsstil.

«Selv på julaften må alle oppgavene gjøres, for hestene bryr seg jo ingenting om hvilken dag det er,» istemmer Filip før Vilde supplerer: men akkurat den dagen gjør vi unna møkkingen litt tidlig, og skynder oss ut for å fore hestene mellom middag og presanger.

Både Vilde og Filip er ansatt i bedriften, og kombinerer jobben med skole. Selv yngstejenta har fått prøve seg på jobblivet med sommerjobb i familiebedriften sist sommer, dog med én fast time per dag.

 

 

Tette familiebånd

Totalt på Stutteriet er det for tiden rundt 100 hester og på en vanlig dag jobber det opptil fem mennesker med å følge opp alle hestene og arbeidsoppgavene. I tillegg til de som finnes på lønningslisten er Henriette, Vegards kone som ellers jobber som makroøkonom, svært viktig for driften. Med bakgrunn som sprangrytter, nåværende leder av Avlsutvalget og eksteriørdommer i Norsk Varmblod samt stor innsikt i avl er hun en viktig sparringspartner for Vegard.

«Vi er sammen om alle de store beslutningene og så er vi ganske ulike som personer. Jeg er vel en klassisk ja-mann og liker å ha hundre baller i lufta. Særlig når spennende muligheter dukker opp har jeg vanskelig for å si nei. Da er det veldig verdifullt med Henriette som kan holde meg litt i tømmene,» ler Vegard.

«Min rolle i teamet blir ofte å si at nå må vi ta grep! I tillegg har jeg ansvar for det som går på research, søk på blodslinjer og hvordan en hest bør være bygget for å fungere godt i sporten. Dette er temaer jeg syns er utrolig spennende,» legger Henriette til.

Paret drar så ofte de klarer på studieturer sammen og spesielt når de skal utvide horisontene rundt avl, en avgjørende kunnskap for den videre veksten av stutteriet som ble startet tilbake i 2014.

«Men nå må vi passe på å ikke gi helt feil inntrykk her! For ukentlige statusmøter og faste familieråd er vel ikke akkurat det som beskriver vår hektiske familiedynamikk,» ler Henriette, uten store innsigelser fra resten av gjengen.

 

 

Hest, jul og raske biler


Med familiebedriften rett utenfor inngangsdøra er det ikke til å komme unna at det snakkes mye om hest. Men hender det at man kan gå litt lei? Spørsmålet er knapt stilt før fem stemmer er i gang med hvert sitt svar. Vegard titter seg rundt før han forsøker seg:

«Det går jo i hest døgnet rundt her i huset, ingen tvil om det. Sånn blir det når jobben til flere av oss også er hobby for oss alle. Men av og til spør Jenny om vi ikke kan snakke om noe annet, og det syns jeg vi har blitt litt flinkere til.»

Jenny ser ikke helt overbevist ut, men har akkurat fått øye på en julenisse som ikke lenger står på sin anviste plass i bokhyllen. Storebror kommer henne til unnsetning mens han legger til:

«De gangene vi ikke snakker om hest, så begynner gjerne Vilde å snakke om Formel 1. Og da finner vi alle fort ut at det er bedre å peile samtalen tilbake til, ja hest.»

Hadde det vært opp til familiens yngste hadde det vært egne regler for julemåneden desember.

«Jeg syns også det er veldig gøy å holde på med hest. Men, det kan altså bli litt mye hesteprat. I hvert fall akkurat nå, for snart er det jul og det er enda viktigere!»

Sammen med mamma er det Jenny som har tatt på seg ansvar for både julebaking og pyntingen. Julegeneralen har bestemt at det i år skal være ekstra mye pynt, og på julaften er det familien til Vegard som kommer for å feire sammen med de fem.

«Det er alltid mye styr i dagene før julaften, men når vi serverer julegrøt i stallen på formiddagen kommer virkelig julestemningen. Selv om det er mange arbeidsoppgaver så er jul på gård veldig idyllisk,» sier Henriette og får et stort smil fra Jenny som, ikke overraskende, er helt enig.

 

Barnas ridning

I tillegg til familiens drift av Stutteri B er det i dag de to eldste barna som selv satser innenfor hestesporten, og på sikt blir de kanskje tre. Jenny nøyer seg foreløpig med å mosjonere hingsten Valerossi, samtidig som hun lærer seg grunnleggende bakkearbeid. Hennes to eldre søsken har valgt seg hver sin gren av sporten uten noen føringer fra foreldrene.

«Ridningen til Vilde og Filip er først og fremst deres hobby. Ikke for å fronte stutteriet, men fordi de selv ønsker å ri. I fremtiden kan det kanskje bli aktuelt at de får vise frem lovende salgshester og ri som ambassadører for Stutteri B, men det er helt opp til dem,» presiserer Vegard.

Sportslig er det ingen tvil om at 2022 har vært en hyggelig opptur for familien. Begge de aktive barna har debutert internasjonalt og mamma forteller stolt:

«Vilde er med på satsningsgruppen for Unge ryttere i dressur og vant debuten i Prix St. Georg nå i høst. Det var veldig moro. Og Filip har hatt en flott sesong med avlshingsten vår, Giga Star de Tijii, og deltatt under Spring Tour, Norway Grand Prix og Kingsland Oslo Horse Show for å nevne noe av alt det spennende som har skjedd. Vi har stor glede av å se barna utvikle seg som ryttere og syns det er stas at de har valgt hest som sin greie.»

Begge foreldre er ofte med på treninger og stevner for å hjelpe til. Da blir det gjerne en god blanding av heiarop og faglige råd.

«Vi er heldige som har foreldre med så mye kompetanse på hest så vi kan spørre om det aller meste og få gode svar, men litt irriterende er det også for noen ganger er det vi barna som vet best,» forteller Vilde og høster latter fra resten av familien.

Filip er den av de tre barna som har fulgt i Henriettes fotspor og valgt seg sprang. Som sin eldre søster har han ambisjoner om å ta nye steg i årene som kommer.

«Både Vilde og jeg har arvet familiens glede rundt konkurranse og idrett. Målet fremover er å profesjonalisere ridningen innenfor hver vår gren. Det å også kunne bidra med å vise salgshester på konkurransebanen er en ekstra motivasjon og noe jeg allerede gleder meg til.»

Våkenetter

Men det er ikke bare på barnas konkurransearenaer at 2022 har bydd på positiv utvikling. Stutteri B kan se tilbake på en god salgssesong for salgshestene, og leveransene fra hingstestasjonen har gått over alle forventninger.

«I 2022 økte vi antallet hopper som vi har levert sæd til med 40% fra 2021, og slo dermed rekorden fra i fjor med stor margin. Samtidig har andelen med hopper som blir drektige også økt, noe vi er veldig fornøyd med. Vi har nok lykkes enda bedre til å gi råd om hva slags hingst som bør brukes i hvert tilfelle, og samarbeider med lokale veterinærer der kunden befinner seg, forteller Vegard. Samtidig må det gode samarbeidet med Asak Hestesenter v/ Hege Hjelkrem nevnes, fordi det har gitt oss muligheten til å ha norskstasjonerte hingster lett tilgjengelig for norsk avl, samtidig som Asak har kapasitet til å ta inn store mengder hopper til inseminering

Hjemme på Stutteri B er det denne vinteren 28 drektige hopper, hvorav tjue er stutteriets egne og de resterende åtte er hopper eid av andre. Føllsesongen er definitivt perioden hvor trykket og arbeidspresset er høyest, og om noen måneder er det klart for nye våkenetter.

«Det er ikke noe tvil om at det alltid er noen dager i juni hvor Vegard er litt grumpy,» sier Henriette og ler. For da er det et ekstremt høyt tempo og lite søvn. Selv for en energibunt som Vegard. På det mest hektiske sover han kun tjue minutter mellom hver gang han er nede for å sjekke hvordan det går med hoppene.

Vegard er enig i at ukene i mai og juni er krevende, men ville ikke byttet dem bort om han kunne.

«Det er klart at man blir sliten, og det er nok fint for helsa at ikke det er føllsesong året rundt. Men samtidig er dette den perioden i året hvor alt det vi har gjort og lært virkelig skal settes på prøve. Så jeg merker at jeg allerede nå har begynt å glede meg litt til vi er i gang igjen.»

Denne sesongen tok Vegard og medhjelperne imot 22 føll, og går alt etter planen vil det komme hele 28 føll i den neste sesongen.

2023

Besøket går mot slutten og familiens yngste har skrudd opp volumet på julemusikken. Sangstemmen som fyller rommet tilhører Mariah Carey, en av Jennys absolutte favoritter. Vi tillater oss likevel et siste spørsmål og spør om hvilke forventninger familien har til året som kommer?

«Ser vi på det sportslige håper vi at Vilde kan hevde seg nasjonalt som Ungrytter, og Filip har satt et realistisk mål om å ri Innendørs NM for Junior. Begge deler hadde vært kjempemoro om barna får til,» sier Henriette og får spente nikk fra de to rytterne.

«For stutteriets del er det mange spennende ting på gang for det nye året, men først og fremst skal vi videreutvikle det vi allerede har satt i gang. Ser vi på resultatene fra hingstestasjonen leverer vi nå hingstsæd til rundt halvparten av all ridehestavl i Norge, og det er en posisjon vi ønsker å opprettholde. I tillegg har vi en drøm om å avle enda mer selv også, for det gir absolutt et ekstra kick å selge hester vi har produsert her. Så det blir spennende å se hva vi kan få til,» avslutter Vegard, før Jenny bringer oss tilbake på et enda mer tidsaktuelt tema:

«Først og fremst håper jeg jeg at det fortsatt blir tid til å ha det masse gøy sammen! Og at julen blir skikkelig fin. Men da må vi styre unna Monopol,» sier julegeneralen til latter fra resten av forsamlingen.

Ønsker du å vite mer om avl, ta gjerne kontakt med Vegard for en hyggelig prat:

vegard@stutteri-b.no eller på telefon: 926 28 155